Behöver man en läsplatta?

Med ordet ”läsplatta” menar jag en läsare med e-bläck som är specialiserad för läsning. Behöver man en särskilt läsplatta om man har en surfplatta? Det finns fyra fördelar med en läsplatta jämfört men en surfplatta:

1) Skärmen med e-bläck är vilsam för ögonen
2) Den är lätt
3) Lång batteritid (om inte läsplattan kopplas till ett trådlöst nätverk – en del läsplattor kan detta)
4) Klarar solljus

Jag tog med mig en Sony ereader PRS-650 på utlandssemester. Flyger man med Ryanair gäller det att ha koll på vikten. Den väger 215 g. Jag förberedde mig genom att föra över några e-böcker via datorn, bl. a 1Q84 av Haruki Murakami.

Jag har upptäckt att jag allt mer sällan läser e-böcker i en läsplatta. Det är väldigt enkelt att föra över e-böcker till en läsplatta om man sitter vid en dator, men om jag först måste gå till datorn och sätta på den har jag upptäckt att jag hellre hämtar en e-bok snabbt till min iPad.Jag är helt enkelt en väldigt lat människa.

Det blev inte något läst på semestern förrän på flyget hem. Jag läste i min iPhone istället och fick läsa de e-böcker som råkade ligga där. Jag saknade bakgrundsbelysningen. Det är visserligen inte bekvämt för ögonen att läsa på en belyst skärm, men det är främst om man läser länge det blir ett problem. Jag vaknar tidigt och vill läsa i sängen utan att störa min sovande man. Det är perfekt med bakgrundsbelysning då. Jag tycker även att det är mer vilsamt för ögonen att läsa i en iPad på natten än att tända lampan.

Läsplattan klarade alltså inte mina semesterbehov med liten packning.Om jag istället skulle ha rest på en sol & bad semester skulle läsplattan ha varit perfekt. Det fungerar inte att läsa med en iPad i solen.

Lång batteritid är viktig om man inte är nära en strömkälla – fjällvandringar? En modern människa är oftast inte långt ifrån ett eluttag.

Behöver man en särskild läsplatta med e-bläck om man har en iPad eller en Android surfplatta? Sonyn är lätt och går att ha i handväskan hela tiden. Om jag hade lång resväg skulle den vara betydligt bekvämare än en iPad för läsning på t ex T-banan. Om man vill läsa länge är det också mer vilsamt för ögonen. Jag har precis läsa ut 1Q84 del 1 och två, 950 sidor. Jag har läst både i iPad och i Sonyn och det är bättre att läsa i läsplattan.

Skulle jag köpa en läsplatta privat? Det är tveksamt. Jag är iPad beroende. Jag använder den till (nästan) allt. Jag skulle inte köpa både en surfplatta och en läsplatta. Kan miljoner av Kindleägare ha fel? De som har en Kindle har inte köpt en läsplatta utan ett läskoncept. Köp en Kindle och du kan enkelt köpa e-böcker från Amazon. Du kan inte flytta till andra läsplattor, men så länge du är nöjd med Kindle eller en Kindleapp fungerar det bra.

Amazon kommer snart att lansera sin nya läsplatta/surfplatta – Kindle fire – som är en 7 tums Androidplatta med hög uppläsning på skärmen. Barnes & Noble har sedan förra hösten Nook Color som är en surfplatta för läsning i första hand. Nook Color går enligt uppgift att läsa i solsken, men inte lika bra som med en läsplatta med  e-bläck. Man förlorar lätt vikt. lång batteritid och bra läsning i solsken, men vinner möjlighet till läsning av andra medietyper än linjär text: tidskrifter, tecknade serier, multimedia, spel som Angrybirds, e-post och webben.

Men, det är inte lätt att sia om framtiden. Viktiga variabler för succé är teknik, användbarhet, pris och läs- och helhetskoncept. Det är mycket som kan hända. I Sverige lanserar Bokus Dito, ett läskoncept baserat på en app för iPad och en för Android, dvs för surfplattor.

1Q84 har bl a Boktoka skrivit om, samt Jonas Thente i DN. Den är svår att lägga ifrån sig, men jag är inte säker på att den är bra. Fast ge mig del 3 genast!

Jag är alltså inte säker på att man behöver en läsplatta, men om man behöver en så är Sony PRS-650 är i mitt tycke en trevlig läsplatta med e-bläck. Den har en bra och snabb skärm, touchskärm, enkla menyer och lätt. Den har en snygg design. En uppföljare är på väg: Sony ereader T1. Priset har går ner rejält, den har fått trådlöst nät och den är ännu lättare.

1 tanke på “Behöver man en läsplatta?

  1. Men är det inte helt ute med pappersböcker? CD-samlingen försvann ju tom innan spotify. När får vi betala 100 kronor i månaden för att strömma böcker till en läsplatta? Och iPad är ju för klumpig och har en väldigt jobbig skärm att stirra in i. Nä, jag eldar upp mina böcker (veden är för dyr) och fildelar e-böcker tills de går ner i pris, som musiken från cd via itunes till spotify.

Lämna en kommentar