Vem vill inte Fråga bibliotekarien Jenny Lindh?

Jenny Lindh har nu varit husbibliotekarie hos DN i mer än ett år med spalten Fråga bibliotekarien. Jag är övertygad om att Jenny förändrat bilden av bibliotekarien – hon behöver inte ta av sig glasögonen för att bli fräck och sexig samtidigt som hon delar med sig av en djup litteraturkännedom.

Jag har svårt förstå hur hon hinner läsa så mycket. Själv går jag periodvis i litteraturdvala – jag ”hinner” inte läsa skönlitteratur och definitivt inte böcker som kräver eller förtjänar uppmärksamhet. Jenny gick i våras ned till 80% tjänst för att hinna med. Hon sitter med i Augustprisjuryn och måste helt enkelt läsa mycket.  Hon säger att hon läser snabbt och att det är en fördel i juryarbetet och inte bara för att hinna med. Det blir tydligare vilka böcker som sticker ut i mängden. Men hon längtar tills när årets Augustpris blir klart. 22 oktober tillkännages de nominerade böckerna.

Jenny har svarat på läsarnas frågor i 59 inlägg sedan starten 2011-10-04. Frågorna rör allt från boktips – var hittar jag smaskig kärlek? eller  fransk litteratur att imponera med – till frågor om intrikata biliotekshemligheter som vad en Hallandsvagn är. (en sorts bokvagn). En manlig kollega till mig kände sig rejält träffad av hennes inlägg Paul Auster för nybörjare.

På årets Bokmässa intervjuades Jenny i DN’s monter. Många trogna läsare satt i publiken. Hon berättade bl. a om hur frågorna väljs ut. Det är ”riktiga” frågor, men det bör vara möjligt att skriva ett intressant och läsvärt svar. Ibland behöver hon ta hjälp av andra, som en forskare i en knepig fråga om bakterier i böcker: ”…Utlåningsstatistiken är deppig nog som den är, varför jag blixtsnabbt kastar i väg ett mejl till virusforskaren Gunilla Karlsson Hedeman…”.

Jenny är numera en väletablerad litterär instans – t ex när man vill få synpunkter på årets Nobelpristagare Mo Yan i GP http://www.gp.se/kulturnoje/litteratur/1.1092370–har-inte-last-en-rad-tankar-om-mo-yan-nobelpristagare tillsammans med bl a Göran Malmqvist och Susanna Alakoski. Hon har även en boktipskrönika i M-magasin – ett livstilsmagasin för ”Mappies, alltså Mature Affluent Pioneering People (Mogen Attraktiv Pionjär Person).”

Jenny intervjuas på Bokmässan

Tidigare inlägg om Fråga bibliotekarien

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s