Hett blod, kalla nerver

På begäran: mer om boken Hett blod, kalla nerver av Arto Paasilinna.

Jag har läst flera av Paasilinnas böcker på svenska och tycker att de är underhållande och ibland även tänkvärda. De är burleska feelgood-böcker som är avkopplande i en stressig vardag. Jag läste Hett blod, kalla nerver som ett avbrott i irritationen över Lucien vid läsning av Balzacs Förlorade illusioner – Lucien är ung, vacker och bortskämd och fullkomligt oerfaren slösar han bort fattiga vänners pengar. I Paasilinnas böcker är huvudpersonerna kompententa finländare: ”De finska krigsveteranerna och lanthusmödrarna var inte av den handfallna sorten…” (besvärligt med sidhänvisningar i e-böcker).

Hett blod, kalla nerver handlar om handelsmannafamiljen Kokkoluoto i Gamlakarleby (Kokkola på finska – misstänker att kunskaper i finska skulle kunna ge ytterligare dimensioner i läsningen) under 1900-talet inklusive två världskrig. Hanna Kokkoluoto blir spådd av sin väninna att det sjätte barnet skulle bli en pojke som skulle födas 8 januari 1918 och dö i juli 1990. Sonen Antti lär sig hur man gör affärer av sig far, Tuomas Kokkoluoto, som är skicklig, men inte alltid på den helt lagliga sidan. Citatet ”Släktens outsinliga förråd av smuggelsprit…” säger väl en hel del. Antti ser till att spara 40 liter till sin planerade fest på dödsdagen dit 1012 personer bjuds in.

Eftersom boken handlar om tiden 1917-1990 kommer en helt del finsk 1900-tals historia med. Förutom de två världskrigen även inbördeskriget 1918. Antti deltar i 2:a världskriget och blir så småningom krigsfånge i Sovjetunionen. Det är han som har hett blod och kalla nerver. Verkligen tur att han inte ska dö före 1990! Eller?

Om du inte läst något av Paasilinna så varför inte börja med Kollektivt självmord? Eller Hett blod, kalla nerver som är den första av hans böcker som kommit som e-bok.

Bild på boken Hett blod, kalla nerver

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s