Ge mig en författare – Olle Johansson, bibliotekarie och författare

Jenny Lindh skriver i sin Fråga bibliotekarienspalt i DN att bibliotekarier inte är misslyckade författare utan misslyckade litteraturkritiker. Själv känner jag lyckade författare som fortsätter att arbeta som bibliotekarier. Det är få författare som kan försörja sig på sitt skrivande. Störst chans har man som deckarförfattare.

Olle Johansson, katalogansvarig på AVM, Avdelningen för audiovisuella medier på KB, skriver inte deckare. Han har givit ut 7 böcker. 4 diktsamlingar, 1 kortprosa, 1 självbiografisk bok om sin far och i år en roman: ”Ge mig ett M : en lumpenroman”. Alla författare vill inte skriva deckare.

Olle Johansson

De första två böckerna gjordes på Författares bokmaskin. Debutsamlingen kom 1981. Inför den andra boken skickade Olle manus till olika förlag men refuserades och gav istället själv ut ”Fredlös och nektargalen” genom  Författares bokmaskin 1984. Diktsamlingen ”Flick flack” gavs ut av Symposion 1991, övriga är utgivna på eget förlag. Han upptäckte Podium distribution inför arbetet med ”Roffes livs – betraktelser från Hedemora, världens navel” och sedan dess har han gett ut sina böcker i samarbete med dem.

Att ge ut i samarbete med Podium Distribution fungerar nästan som att ge ut på förlag, bortsett från ekonomin. Det är bra att kunna få stöd av en redaktör och man får också hjälp med marknadsföringen. Och det kanske viktigaste av allt: böckerna  kommer in i Bokrondellen och går att köpa i nätbokhandeln och genom de fysiska bokhandlarna.

Information på Podiums hemsida:
”Via Podium Distribution kan medlemmar i Författarcentrum på egen bekostnad ge ut sina böcker, nyskrivna såväl som tidigare utgivna titlar. Författaren får hjälp med tryck, administration, marknadsföringstexter, distribution och stöd av en redaktör. Klicka i menyn till vänster för att läsa mer. Du kan bli medlem i Författarcentrum om du har gett ut minst två böcker.”

Podium erbjuder Print on demand. Det är praktiskt att inte behöva ha ett stort lager av egna böcker och det är praktiskt att de inte går ur tryck. Olles första tre böcker är slutsålda, men den tredje, ”Flick Flack” kan beställas via Deja vu. Både Podium och Deja vu samarbetar med Publit.

Böcker måste marknadsföras för att synas och därmed köpas. Olle sköter det mesta av marknadsföringen själv. Han har en hemsida där han samlar information.  För ”Ge mig ett M” finns två filmer på Youtube: en uppläsning och en musikvideo. Dessutom en länk till en spellista på Spotify med låtar och artister som omnämns i romanen, vars huvudperson är mycket musikintresserad. Han har skickat recensionsexemplar till ett antal tidningar. Säkrast är tidningar i Dalarna – Olle är uppväxt i Hedemora. Boken handlar om en ung man som gör lumpen på K1 i Stockholm 1975-1976, och man kan se det som en gravskrift över den numera avskaffade värnplikten. Olle presenterade boken på Sture bibliotek i våras, och har också besökt biblioteken i Hedemora och Strängnäs. Stockholms stadsbibliotek har hans 5 senaste böcker.

Hur går försäljningen – lönar det sig att ge ut böcker? Olle säger att det brukar gå ihop. Han har investerat ca 25 000 i den senaste boken. Avgift till Podium, sättning och tryckning av 150 ex som han säljer själv och ger bort. Omslagen till de tre senaste böckerna har en systerson gjort.
Boken Ge mig ett M

Det är relativt lätt idag att själv ge ut böcker. Men ska man bli läst måste man ha något att berätta. ”Ge mig ett M” är en skildring av hur det var att göra lumpen på K1 på 1970-talet som ovan och hästrädd värnpliktig. Den berättar också om Hasses kärlek till Marianne hemma i Hedemora, som hellre vill fortsätta att vara vän. Läs den om du inte kräver minst ett mord i varje bok.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s