Läsplattan Sony PRS-T1 – recension av Hanna Westöö-Olsson

Hanna Westöö-Olsson, projektledare för kompetensutvecklingsprojektet Mediesprånget på Stockholms stadsbibliotek, ger här en recension av läsplattan Sony PRS-T1.
Hanna Westöö-Olsson

Stockholms stadsbibliotek har köpt in ett större antal läsplattor för att användas inom projektet. Efter projektets slut kommer plattorna att användas mer publikt. Vi valde att köpa in Sonys nyaste platta eftersom vi bedömde att det var den smidigaste och mest läsvänliga plattan för sitt pris. Vad gäller läsvänlighet och design har den inte gjort oss besvikna, men programvarans begränsningar drar ändå ner helhetsbetyget.

Sonys PRS-T1 är lätt och har en smal design som gör att den inte är onödigt skrymmande. Att läsplattan har wifi är en stor fördel eftersom man därmed inte är beroende av en dator för att kunna ladda ner e-böcker.

Skärmen
Skärmen är tydlig och inte alltför grå, vilket en del skärmar på marknaden är. På bilden nedan kan man se skillnaden mellan skärmen på T1 och nBoox E600, vars skärm är någon nyans mörkare. Skärmen reagerar också relativt snabbt och den klarar av att man skriver i normal hastighet på tangentbordet. Flera skärmar jag provat tidigare har längre svarstid och man måste då “vänta in” att en bokstav dyker upp på skärmen innan man kan skriva nästa. Sämre är dock att skärmen flimrar väl mycket när man använder webbläsaren eller navigerar i plattan, vilket blir irriterande. Det är därför ingen särskilt behaglig upplevelse att ladda ner en bok direkt via webben, men det fungerar felfritt.

NBoox - Sony PRS T1

Läsfunktioner
Man navigerar i plattan och bläddrar sida antingen direkt på touchskärmen eller med hjälp av de fysiska knapparna. En ny sida laddas också snabbt utan störande laddningstid.

Man kan välja mellan åtta textstorlekar och sex olika typsnitt i epub. PRS-T1 klarar också att flöda om texten i pfd-format, så att storleken på texten kan ändras utan att enbart zooma in på sidan. För övrigt är det enkelt att zooma på en bok- eller webbsida genom att ”nypa och dra”.

Standardfunktioner såsom anteckningar, markera text (highlight) och att söka i texten fungerar bra. Dessutom innehåller läsplattan 12 förinstallerade ordböcker (ingen svensk) som är lätta att nå. För att slå upp ett ord markerar man det genom att hålla in det. På samma sätt når man övriga funktioner som att skapa anteckning knutet till ordet. Fler funktioner, som att söka i texten eller lägga till en anteckning på sidan gör man med hjälp av de fysiska knapparna.

Man kan välja att skriva anteckningar med hjälp av tangentbord på skärmen eller för hand med den penna som följer med läsplattan. Med den är det även möjligt att skriva direkt på boksidan, vilket är en trevlig funktion. Anteckningarna är knutna till böckerna och går inte att nå efter att boken tagits bort från plattan eller efter att lånetiden gått ut. Det är dock möjligt att skapa anteckningar i form av ”Text Memos” som inte är knutna till en specifik bok.

Sony PRS-T1

Att ladda ner eller föra över e-böcker
Som tidigare nämnts på den här bloggen orsakade Sonys överdrivna vilja att hjälpa sina kunder oss en del problem. Sony har spärrat plattan från att fungera i Adobe Digital Editions, som annars är det program som vanligen används för att hantera e-böcker med DRM-skydd. Sony har istället utvecklat sin egen mjukvara, Sony Reader, som i och för sig fungerar bra men är skapad för kunder i USA och Kanada. För att auktorisera plattan med ett Adobe id krävs att man skapar ett konto i Reader Store, som är Sonys ”butik” för e-böcker. Reader Store är inte (och kommer enligt Sony antagligen inte heller att bli) aktiverad för Sverige eller Norden. Sony tvingar därmed sina svenska kunder att skaffa ett konto i Reader Store genom att man anger att man befinner sig i USA eller Kanada.

2 thoughts on “Läsplattan Sony PRS-T1 – recension av Hanna Westöö-Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s