Att läsa e-böcker i sin iPhone

Jag lämnade ”min” iPad på Virtuella enheten när jag började som projektledare för Dewey för folk- och skolbibliotek på KB. Abstinensen är svår. Frågan är om det skulle varit lättare om inte flera av mina nya arbetskamrater har iPads – fast de verkar ha ett mer avspänt förhållande till sina iPads.

Ska jag läsa i sängen så är det numera en iPhone som står till buds. Jag läste en hel del e-böcker i iPhone innan jag fick en iPad, men sedan har jag nog hållit mig till en större skärm. Det är egentligen ingen fel med läsning på  en 3,5 tums skärm men man motionerar verkligen höger tumme.

Det som är mest irriterande med en liten skärm är bristen på avstavningsprogram Åtminstone på svenska. Många e-böcker  har raka vänster- och högermarginaler men alla ord passar inte in i den mallen. Det gör att man kan få rätt stora hål i texten om man har behövt förstora det minsta. det kan även bli en ”spärrad”  stil som i bilden längst till vänster ned: Bankmannamässigt. Om jag hade kunnat läsa texten utan förstorning hade texten sett normal ut.

Både hål i texten och "spärrat" ord "Bankmannamässigt"

Jag har läst med appen Bluefire och det är möjligt att en del problem är relaterade till Bluefire. Men ett annat problem som kan uppstå är alldeles för stora marginaler – det blir inte mycket text över. Det går att åtgärda genom att at bort ”Use publisher’s formatting” under Settings – Formatting. Jag gillar inte långsmala texter. Det har jag hittills bara stött på i olika Android surfplattor, men när jag läste Flammande skyar utgiven på Bonniers förslag, var texten långsmal och utan rak högermarginal. (Biblioteken har nyligen fått in flera Nora Roberts titlar och jag tyckte det var bäst att skaffa mig en egen uppfattning – min stämmer precis med Yvannas recension)

Liten textstorlek - mindre utseendemässiga problem, men svårläst

Publishers formatting

Eftersom jag tycker det är opraktiskt att läsa med ficklampa kommer det att bli läsning av fler e-böcker i min iPhone. Just nu håller jag på med ”Välkommen till den här världen” av Amanda Svensson. Huvudpersonen Greta har en hel del sex, men man behöver inte hoppa över sidorna som jag gjorde i Flammande skyar.

Annonser

1 thought on “Att läsa e-böcker i sin iPhone

 1. Smarta läslampor för 15-25 kr inklusive frakt (från Kina, tar dock 1-2 månader att få hem ;):
  http://www.dealextreme.com/p/led-reading-light-81?item=2
  http://www.dealextreme.com/p/clip-on-flexible-led-reading-light-white-2-cr2032-included-26822?item=22

  Sen finns det ju också numera eboksläsare med ljus (vanligt elektroniskt bläck + en LED-film uppepå):
  http://www.barnesandnoble.com/p/nook-simple-touch-with-glowlight-barnes-noble/1108046469

  Sen så föredrar jag alltid att läsa med texten längs långsidan istället för längs kortsidan. Både på läsplattor och små surfplattor/telefoner ger detta mig en mycket mer behaglig läsning med långa fina rader 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s