Chalmers e-boksseminarium 20110920

Jag har varit på ett inspirerande seminarium i Chalmerska huset. E-boksdiskussioner i 1700-tals miljö kan rekommenderas. Vi var 55 e-boksintresserade bibliotekarier som diskuterade akademiska e-böcker. Seminarieformen med en föreläsning som följdes av gruppdiskussioner där en grupp diskuterade och transformerades till nya grupper där alla hade i uppdrag att sammanfatta den första gruppens diskussioner fungerade bra. Diskussionerna var i alla fall bra.

Efter att ha hört Monica Tengström och Ulla Elmqvist berätta om pda / dda – patron driven aquisition el. demand driven aquisition på Göteborgs universitetsbibliotek diskuterade vi frågor som Är det skillnad på pda av e-böcker och att köpa på inkköpsförslag? Var går gränsen för bibliotekets samling? Ska vi arbeta långsiktigt med samlingsuppbyggnad? Var gör biblioteket nytta? Alla dessa paket och olika villkor. Samt att bäst villkor får biblioteket vid köp av e-böcker direkt från förlaget.

Lina Waltin & Theodor Tolstoy pratade om marknadsföring av e-böcker på Stockholms universitetsbibliotek. Med Libris som lokal OPAC går det inte längre att importera leverantörens poster för stora paket till den publika katalogen. Istället får man använda sfx-poster med minimal information. Då går biblioteket miste om en viktig del i marknadsföringen. Stockholms ub har därför berikat sfx-posterna. Fler bibliotek borde delta i arbetet. Vi diskuterade marknadsföring. Hur marknadsför man en produkt man själv inte tycker är bra?(Olika plattformar med olika villkor) Fungerar det att sätta upp fotoramar? Hur får man lärare och studenter att använda digitala kursböcker?

Vi avslutade med ett statistikpass. Karin Perols och Tore Torngren berättade arbetet i KBs expertgrupp för biblioteksstatistik. En gemensam enkät för olika bibliotekstyper planeras. Fördelen med standarder och att vi ska använda Counters book report 2.

Karin Byström från Uppsala jämförde statistik från olika leverantörer med legobitar. De borde kunna kombineras och byggas ihop, men klossarna var lite olika. Väldigt få e-bokstjänster använder Counter book report 2 och det gick inte att jämföra. Inte ens samma e-bokstjänst gick att jämföra eftersom innehållet, dvs e-böckerna var olika år från år. Karin visade snygga grafer med all statistik som var rätt värdelös.

Mats Almkvist från Umeå hade studerat kurslitteratur i tryckt och digital form. Det var inte helt enkelt. Resultatet tydde på att studenter och forskare helst ville ha tryckta kursböcker, men tog e-böcker om det var ont om tryckta.

Vi bibliotekarier behöver diskutera e-böcker. Det finns många gemensamma frågor och problem som går att lösa gemensamt.

Annonser

2 thoughts on “Chalmers e-boksseminarium 20110920

  1. Hejsan,
    Undrar bara vilka som anordnade kursen om du kommer ihåg eller kan kolla?
    Tack
    Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s