Terrordådet i Oslo, källkritik och behov av litteratur

Fredag eftermiddag fick jag höra att en bomb exploderat i Oslo. Jag är född där och även om den längsta tid jag bott sammanhängande i Oslo är mina tre år på bibliotekshögskolan, var det en chock att se kända gator och torg likna en krigsskådeplats. Vad hade hänt? Dessutom ett oroande textmeddelande  i NRKs sändning via Kunskapskanalen om skottlossning på Utöya. Samt rapporter om en blond 190 lång skytt.

Vad hade egentligen hänt? Terrorhandlingar av det här slaget har ofta en bakgrund i ideologi eller religion. För norska förhållanden kunde jag endast tänka mig nationell norsk högerextremism eller internationell muslimsk terroism. En massiv attack mot en ungdomsläger var för mig obegrigpligt, men passade definitivt inte in på muslimska terrorister. Jag kände att det var bäst att inte twittra om 20-30 döda på kvällen och dessutom borde väl alla veta vad som hänt vid det laget?

Källkritik är viktigt på nätet och i sociala medier, precis som i alla andra sammanhang. När det gäller terrordåd bör man tänka på vem som har politiska, religiösa eller ekonomiska intressen i dådet. När det gäller inlägg på nätet vem som skriver och med vilken kunskap och vilka politiska, religiösa eller ekonomiska intressen. Genom att tänka och analysera så kommer man långt.

Jag kom fram till att det enda troliga alternativet var en norsk högerextremism, men jag kunde inte förstå varför någon ville mörda över 80 ungdomar. Jag är inte särskilt påläst på högerextremism. Blogginlägget Terrorn och den Europeiska nyfascismen fick mig att förstå att det var möjligt för någon att vilja komma åt just socialdemokrater, även om det verkade rätt rubbat.

Vem Johan Persson som skrivit inlägget är vet jag inte riktigt, han skriver om bloggen att ”Öppenhet betyder inte principlöshet. Det här är en blogg som tar ställning. För den revolutionära marxismen som formulerades av Marx och Engels och försvarades av Zimmerwaldvänstern mot revisionismen och socialchauvinismen i Andra internationalen.” På twitter att han är ”kommunist och godtemplare”.

Idén om Eurabien, dvs. idén att muslimer tar över Europa genom invandring och befolkningsökning, menar Persson är en viktig del i Breiviks tänkande.  Socialdemokrater anses av högerextremister ha stor skuld i detta enligt Persson. En attack mot tillväxten inom Arbeiderpartiet blir då förklarlig om än vansinnig. Om Eurabien kan också läsas på Wikipedia.

Jag har även läst ett intressant inlägg om högerextremism av Öyvind Strömmen i Aftenpostens nätupplaga, Kven er terroristen? Tyvärr på nynorska. Jag har bara läst lite på Breiviks egen sida på Document.no. Jag vill inte läsa och är tacksam om andra läser och analyserar åt mig. Källkritiken är då inte alltid enkel, men jag slipper läsa förvillade tankar.

Allt är inte bra att läsa. Jag gillar inte censur, men det är inte nyttigt att slöläsa fascistisk litteratur. Jag önskar att läsande av god litteratur vore ett vaccin mot extremism och fundamentalism av olika slag, men historien har visat att det inte alltid hjälper. Inte alla, men nog måste goda hjältars berättelser påverka läsaren?

Jag behövde tröst i fredagskväll för att kunna sova. Jag plockade fram Harry Potter och fången från Azkaban, den första i serien jag kunde hitta i bokhyllan.  Det ger trygghet att läsa om böcker, det vet alla barn. Jag somnade och vaknade först vid tretiden igen och kunde läsa på Aftenpostens hemsida att över 80 ungdomar dött. Konstigt nog somnade jag igen.

Harry Potter  är en god hjälte. Han låter t ex inte sin fiende Draco Malfoy dö. Vi behöver hjältar. Som bibliotekarie tror jag på litteraturens kraft.

One thought on “Terrordådet i Oslo, källkritik och behov av litteratur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s