Biblioteksdagarna i Visby 11-13 maj 2011

588 bibliotekarier deltog i Biblioteksdagarna i Visby. Det lär vara var tionde och om alla berättar om inspirerande möten, föreläsningar mm för nio kolleger så blir hela bibliotekssverige delaktig. En av de fem spanare som på styrelsens uppdrag spanat på Biblioteksdagarna tyckte dessutom att alla borde boka en tid med sig själv för reflektion över alla intryck på Biblioteksdagarna.

En känsla jag tror jag delar med många är en lätt irritation över att ha hunnit med så få av alla program. När det finns sex parallella spår att välja mellan kan valet vara svårt. Samtidigt är det roligt att så många olika ämnen kan få plats. En idé är att fördragshållarna skriver ett paper på några sidor som läggs ut på konferensens sida. Det är mer informativt än en powerpoint.

Jag har funderat mest på tre keynote föredrag av tre män:
1) Jörgen Tholin, rektor på Högskolan Gotland, Sveriges minsta högskola. Han talade om Liberal education – att få bredd och djup i sin utbildning vilket ger en mer långsiktig anställningsbarhet jämfört med den ”spetsiga och specialiserade” utbildning som är vanlig i Sverige. När bilen går sönder ska en humanist inte läsa en dikt utan istället utnyttja kunskap och förhållningssätt som en bred utbildning ger. Alla måste läsa kurser utanför sitt huvudämne. Studenterna ska bli ”kunniga och orädda gränsöverskridare”. Jag tror att det är så vi bibliotekarier behöver vara. Högskolans motto är ”Passion och vetenskap”. Uppdaterat: filmad föreläsning

2) David Nicholas pratade om Implications of the digital transition for libraries. Han refererade till en webbenkät som 150 000 människor besvarat, The virtual revolution . De fann 8 olika söktyper. Generellt är att våra hjärnor hellre vill göra fler saker än en enda sak. Vi är otåliga, vill inte läsa långa texter: ”viewing has replaced reading”. Det är dags att ta betalt för abstracts och låta långa artiklar i pdf vara gratis. Det bibliotek bör göra är att hjälpa användarna att snabbt klara av sina uppgifter. Och vi kan plocka bort avancerad sökning eftersom ingen använder annat än enkel sökning. Uppdaterat: filmad föreläsning

3) R. David Lankes höll den avslutande föreläsningen för konferensen, Grand Challenges of Librarianship. Han har deltagit i en grupp som diskuterat bibliotekens framtidsfrågor. Han menade att ”the mission of librarians is to improve society through facilitating knowledge creation in their community”. Vi ska göra det som är viktigt för det lokala samhället, inte det som andra bibliotek gjort. Böcker, andra media, biblioteksbyggnaden mm är bara verktyg. Bibliotekets roll är att koordinera infrastruktur för kunskap (coordinate knowledge infrastructure).

  • 98% av de jobb som 5-åringar ska ha som vuxna finns inte än.
  • Det räcker inte med access för att lära sig något.
  • Hjärnan behöver något att göra – annars hittar den på något  annat.

R. David Lanks blogg ; Uppdaterat: filmad föreläsning

Visby är en helt underbar stad att ha en konferens i. Vi fick några regndroppar, men huvudsakligen fantastiskt väder.

David Lankes

På vandring i Visby

Hus i Visby ringmur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s