Att digitalisera kulturarvet

Svenska filmarkivet har nyligen öppnat och du kan titta på ca 300 svenska filmer vid start. Jag begränsade min sökning till Reklam och valde tiden 1930-talet. Riktigt kul. Om rättigheter att lägga ut filmerna sägs: ”Rättigheter klareras med alla kända rättighetsinnehavare, men för vissa av filmerna har vi inte lyckas spåra upp om någon eller vem som äger dem, så om någon gör anspråk på rättigheter kontakta oss på filmarkivet.se@sfi.se.”  Under fliken Rättigheter finns också tydliga upphovsrättsregler för film. Fler institutioner borde använda sig av den möjligheten. Det kan vara väldigt svårt att hitta rättighetsinnehavare.

Andra institutioner har också krav på sig att digitalisera sina samlingar. Flera  universitetsbibliotek har tillsammans med KB gjort en gemensam upphandling av en skanningsrobot. KB har dessutom gett pengar till ett samarbetsprojekt rörande arbetsflöden för digitalisering. Det finns fördelar med att kunna samarbeta om hur man arbeta effektivt med en skanningsrobot.

Den första bok som blev skannad i roboten var Maja Ekelöfs Rapport från en skurhink. Den är skannad för det europeiska projektet Fragen som presenterar centrala texter från den 2:a generationens kvinnorörelse från 29 länder. Eftersom det innebär texter från 60- och 70-tal har man avtalat för att få rätt att presentera texterna och använder en CC-licens. Det är KvinnSam som har valt ut de 10 svenska texterna.

Göteborg ubs Treventus robot

Göteborg UBs skannings robot

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s