Att läsa e-böcker i en Galaxy tab

Ju mer jag försöker använda en mobil eller pekplatta (surfplatta / tablet) med operativsystemet Android, ju oftare ställer jag mig frågan om jag blivit totalt hjärntvättad av Apple. En iPhone eller iPad är ju så lätt och trevlig att använda. Fast jag skulle vilja använda Android – det är attraktivt med med öppna system. De inlåsningseffekter som Apple skapar är lätt irriterande, men sällan direkt störande annat än intellektuellt.

Eftersom det nu är möjligt att läsa bibliotekens drm-skyddade e-böcker med Adnroidsystem så har jag försökt läsa på Galaxy tab. Viewsonic har exakt samma skärmstorlek och det som inte blir bra i Galaxy tab blir heller inte bra i Viewsonic och Galxyn är trevligare att hålla i.

Aldiko-appen har möjlighet att justera marginaler. Det behövs, annars går texten helt ut i alla kanter, och det tycker inte mina ögon om. Tyvärr lyckas jag inte helt omforma sidorna till min smak, utan de är fortfarande ovanligt smala och långa. Det här gäller epub-formatet. Själva skärmen har helt enkelt fel form för att kännas attraktiv för läsning. Om jag jämför med en vanlig 6″ läsplatta så föredrar jag läsplattan. Det är mycket möjligt att personer som behöver förstora mycket gör en annan bedömning.

Jag lånar fler böcker via Aldiko. En barnbok i pdf-format har tillräckligt stor text i sig och en pdf formar sig inte efter sidan, och då fungerar skärmen bra. Johannes Anyurus diktsamling ”Städerna inuti Hall” i pdf-format blir läslig, men texten blir lite för liten. Det går inte att låna en titel i olika format direkt efter varandra på grund av Elibs koll av oavsiktliga dubbla lån. Jag lånar därför istället ”Torg, korg, eko” av Sara Hallström, nu i epub och den är fullt läslig och ser t o m bra ut.

Jag ska läsa fler e-böcker i Aldiko. Det krävs läsning av böcker av olika typer för att kunna bedöma en platta och en app.

Utan att ha uppfyllt ovanstående krav har jag tittat på några andra läsappar:

I appen Moon-reader går det inte att ändra marginalerna. Däremot går det att ändra en del annat. Det blev inte bra på de titlar jag försökte med.

Det går att ändra marginalerna i FBReader, men precis som in Aldiko, räcker det inte riktigt för mig. Det finns dessutom bra tre varianter av fonter att välja på och jag står möjligen ut med Droid serif. Vid god läsning är val av font viktig.

Jag har försökt läsa manga i appen Mango. Texten blir för liten i porträttläge men lagom i landskapsläge. Det fungerar ganska ok att scrolla ner för att se nederdelen av sidan. Men, på en iPad skulle man kunna läsa utan problem. Det är kul att enkelt hitta manga.

Pdf-dokument fungerar bra i Galxy tab. Visserligen blir texten för liten i porträttläge, men den blir bra i landskapsläge. Det är precis som i 6″ läsplattor, men min subjektiva känsla är att det fungerar bättre i Galaxyn. Kanske är det för att det är så enkelt att ladda ner från nätet? Jag har använt appen Adobe Reader där jag enkelt kan välja mellan att bläddra, att scrolla sidorna eller att navigera genom en ”håll-koll-på-var-du-är-i-boken-linje”. Det går också att flöda om texten så att den fyller sidan. Om man fyller hela sidan får man problem med läsbarheten, men det går å andra sidan att förstora texten.

Jämfört med läsning i en iPad så är det ibland ett klart minus att inte ha en 10″ skärm, t ex vid läsning av vanliga pdf-filer. Däremot tycker jag personligen att  iPad skärmen är för stor för läsning av vanliga böcker. I appar som iBooks går det i landskapsläge att få ett uppslag istället för en sida och det väljer jag gärna. En iPad är också onödigt tung, men det gäller också Galaxy tab. Det finns nog en framtid även för lätta läsplattor, som Sony PRS-650, som man i princip alltid kan ha i handväskan.

Som sammanfattning kan sägas:

 • Är boken tillräckligt bra läser man den nästan i vilken form som helst.
 • Skärmen på 7″ är störande avlång. Det skapar problem som i bästa fall kan åtgärdas. Men, det spelar roll hur filen ser ut som man vill läsa. Ibland fungerar det bra.
 • En pekplatta (surfplatta) har fördelar jämfört med en läsplatta eftersom det oftast går att snabbt förstora den aktuella sidan.
Annonser

3 thoughts on “Att läsa e-böcker i en Galaxy tab

 1. Hej!

  Jag undrar över några saker angående ebokslån och jag hoppas att du kanske kan hjälpa mig.

  Via de två Android-telefoner som jag har provat (Samsung Galaxy S och Galaxy S2) har jag inte kunnat göra ett ebokslån direkt från telefonerna. Jag förstod först inte varför, men efter lite påläsning uppfattade jag det som att man måste ha programmet Adobe Digital Editions installerat på enheten som man skall låna boken med. Jag installerade därför programmet på datorn och lånade hem en bok, därefter kopplade jag in den ena telefonen i datorn och förde med hjälp av filhanteraren över boken i Epub-format till telefonen. Anledningen till att jag inte använde mig av Adobe-programmet för att flytta boken var för att programmet inte uppfattade telefonen som en eboksläsare. När jag sedan jag öppnade filen med Moon Reader i telefonen blev det bara en massa konstiga tecken.

  Efter att ha letat runt på google efter olika lösningar övergav jag till slut mina förhoppningar om att kunna läsa lånade e-böcker på telefonen. Förstår jag det rätt att man inte kan låna eböcker direkt från telefonen? Kan man i så fall göra detta från surplattorna som du recenserade?

  Tack på förhand för hjälpen!

  Vänliga hälsningar
  Gabbe

 2. Testa nya samsung galaxy note. En ljuvlighet att hantera. Perfekt format både i stående eller liggande användning. Inte lika klumpig som en platta, men inte lika smäcker som en slimmad mobil heller. Ett gylle mellanting, säger många. Stylus (penna) och Aldiko ingår i köpet 😉 Skärmen/bilden är suverän och det är enligt mig den perfekta pocketen/musikspelaren/digitala fotoalbumet/kameran (mycket bra)/ritplattan/skissblocket/videospelaren/surfdatorn/sociala nätverks-hubben/fickspelmaskinen/kokboken/gitarr-tab biblioteket/stämapparaten/diktafonen/digitala bank-maskinen/ficklampan och *puh*… Skulle kunna hålla på ett tag till men jag gissar att det är just firmatet, det halv-öppna OS:et och Just skärmen samt mind-mapping med inbyggda organiseraren samt pennan, som jag vill rekkomendera. Bör testas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s