Kulturchefen – läst av två bibliotekarier

Jag hittade Kulturchefen av Christer Hermansson bland Elibs nya böcker och lånade den till en Nuut3. Jag misstänker att huvudpersonen Oliver C. Johansson, kulturchefen själv, inte skulle gillat detta. Frågan är förstås också om han skulle gillat boken om honom själv? En bok ja, men just denna?

Jag har diskuterat boken med Patrik Schylström, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Stockholm. Han var ansvarig för programmet när Christer Hermansson nyligen besökte Stockholms stadsbibliotek. Jag var tyvärr själv förhindrad att närvara.

Vi tycker båda att Ich bin ein bibliothekar är en bättre bok än Kulturchefen. Patrik ger den förra betyg 5 och Kulturchefen 3-4. Det är ändå en intressant bok som ger många tankar i helt olika banor:

1) Fascist- /nazistspåret. Vi har följt Oliver C från en undfallande och godtrogen bibliotekarie i Ich bin ein bibliothekar till monstret som utvecklas i Kulturchefen och påminns om hur makten korrumperar. Det är obehagligt när obegåvade människor i kraft av sin ställning får en maktposition de inte bottnar i och därför utnyttjar den för att framhäva sig själv. ”Jag vill hellre bli beundrad än förstådd”. Han tvekar inte att förfalska utlånsstatistik och skicka ut pressmeddelande om ökande lån för att få ”Oliver C. Johansson-effekten”. Han känner sig ofelbar.

2) Utvecklingsromanen – fast tvärtom. Oliver C blir allt mer märklig och olämplig som chef under romanens gång. Förändringen är störst om man ser utvecklingen i båda böckerna.

3) Chefsrollen. Oliver C. har ingen empati för andra människor och känner sällan något behov av andra människor. Hans chefsegenskaper är bedrövliga från början och blir allt sämre. ”Gå nu, sa jag. förstår du inte svenska? Ska jag skicka dig till Språkcaféet? Behöver du språkträning eller hör du bara dåligt?”

Han är bra på floskler. Många känns typiska för vår tid: proaktiv, flexibilitet, kunder, internutbildning i retorik. Obehagligt mycket av det Oliver C. säger känner vi igen från vår egen organisation – men sammanhangen är olika. Låt oss hoppas att det finns mer substans bakom orden i verkligheten än det gör i kulturchefens uttalanden.

4) Becket-känslan. Människorna pratar förbi varandra och lyssnar inte. Människorna är stressade, hysteriska och paranoida. Det är verkligen inte så enkelt som att det enbart är Oliver C. som har konstiga idéer. Barnsköterskan som jämför barn med bowlingklot avstår jag gärna från att träffa i verkligheten.

5) Konsten och livet. Hur ser egentligen Oliver C’s kulturbild ut? Han lyssnar på opera, är mycket beläst och citerar lyrik mm i alla möjliga sammanhang, men förstår han sig på konst? Hans lösning på museets behov av pengar till renovering är att sälja några konstverk.

Hur är hans bibliotekssyn? ”… Vilka urvalsprinciper gäller egentligen? Är det bibliotekariens bibliotek eller medborgarnas? Hur ska bibliotekarien fortbilda människor om den livsavgörande litteraturen? Bibliotekarien är alltings mått… Bibliotekarien ska vara medveten om och värna sin makt.” Oliver C. är elitistisk och hans medievanor är långt ifrån de flesta användares.

6) Metaromanen. Det börjar bli alltmer vanligt med metaromaner. Om Ich bin ein bibliothekar skrivits idag skulle det inte vara osannolikt att Oliver C. kallats Christer Hermansson, fast självklart inte varit den verkliga Christer Hermansson, Biblioteks-, musei- och kulturchef i Strängnäs.

Kulturchefen av Christer Hermansson

Annonser

4 thoughts on “Kulturchefen – läst av två bibliotekarier

  1. Ping: Tweets that mention Kulturchefen – läst av två bibliotekarier « Bibliotekariebloggen -- Topsy.com

  2. Förlaget eller Christer Hermansson måste ha sagt åt Elib att den inte längre skulle vara tillgänglig för bibliotek. Det har hänt tidigare. Jag ska ta upp frågan med Elib och eventuellt CH.

    Kulturchefen finns kvar i min läsplatta, men går inte längre att låna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s