Arbete i IFLAs sektioner

Idag öppnas konferensen, men även igår var många i fullt arbete. Jag satt med som åhörare till möten för Cataloguing section, ICADS (Alliance for Digital Strategies) och Classification section. Att tillåta åhörare/observatörer är relativt nytt, men ett bra sätt att lära sig mer om arbete i IFLA.

Några frågor togs upp av alla tre grupperna, vilket kanske låter tråkigt, men det gav faktiskt en bättre förståelse för frågorna. Förra året gjordes en organisationsförändring inom IFLA och divisionen för bibliografisk kontroll togs bort. Nu ingår istället katalogisering, klassifikation och bibliografi i divisionen Library services. (Här hittar du länkar till sektionerna och till ICADs som är en Core activity). I en fråga har Cataloguing section och Classification haft olika åsikter, vilket visat på problemet att det inte längre finns någon som ser till frågor om bibliografisk kontroll, ett område som flera sektioner har intressen i. En arbetsgrupp har därför gett förslag om att IFLAs bibliografiska standarder blir ett program, en core activity med en koordinator på IFLAs huvudkontor på halvtid.

Fri tillgång till IFLAs bibliografiska standarder diskuterades också. Hittills har standarder som ISBD, FRBR mm publicerats av förlaget Saur och det har tagit tid innan de kommit ut. Många har idag behov och önskan om att få tag i en standard snabbt och gratis. I vissa länder kan det fortfarande vara enklare att hantera tryckta utgåvor än digitala, men ofta har man då ändå inte råd att köpa. Jag uppskattar själv att enkelt kunna ladda ner det jag behöver.

Den här frågan behöver verkligen lyftas på IFLA. På Open Access konferensen 9/8 som jag skrivit om tidigare, påpekade en föreläsare hur absurt det är att bibliotekarier vill ha open access, men inte ser till sina egna publikationer och data.

IFLA försöker också göra arbetet inom IFLA mer synligt. Sektionerna ska till nästa år koppla sina aktiviteter till IFLA Strategic PLan 2010-2015. Minst 1 aktivitet ska vara kopplad till
IFLAs plan.

På de årliga konferenserna görs mycket av arbetet inom IFLA. Medlemmar i sektionerna har många möten. Det är svårt för mig med olika intressen att kunna gå på allt jag skulle vilja. Det gäller både föreläsningar och andra möten. Viktigast är ändå alla möten som IFLA ger upphov till. T ex på Caucus för nordiska länder igår och på Night spot efter det. Via Gowalla och Foursquare har jag tänkt hålla mig lätt nåbar. Fast Twitter är nog enklast.

Logga till IFLA 2010

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s