Open access and the changing role of libraries

9/8 hölls en förkonferens till IFLA här i Göteborg om Open Access (OA). Jag anmälde mig eftersom jag ändå var här i Göteborg och hade möjlighet att gå. Det var en bra konferens med många intressanta föredrag och en moderator, Inge-Bert Täljedal, som höll stenhårt på tiden. Det är skönt för oss som deltar, både åhörare och föreläsare.

Under IFLA 2010 ska IFLAs tidigare uttalande om OA från 2004 stärkas och ett möte hålls 10/8.

Ellen Tise, IFLAs president, men också från Stellenbosch universitet i Sydafrika, höll ett passionerat tal om OA. Hon pekade på att för länder i Afrika och andra områden finns det inte ekonomiska möjligheter att köpa stora abonnemang . Att forskningsresultat finns fritt tillgängliga är viktigt för forskare och rättvist. Samtidigt måste upphovsrätt beaktas och forskningen måste bli bedömd av andra forskare (peer review). Hon pekade även på att det skapar nya roller för biblioteken.

Alla föreläsare vittnade om en stor tilltro till OA och att det faktiskt börjat hända en hel del. Vad som nu behövs är att mer forskning blir tillgänglig och att det blir enkelt att få tillgång
till denna från olika öppna arkiv (repositories). Öppna arkiv måste bli interoperabila.

Jag vill lyfta fram två kvinnliga föreläsare. Irina Kychma, från eIFL berättade om hur de hjälpte olika länder att skapa öppna arkiv, med best practices, standarder och protokoll, träning mm. De arbetar i många länder som t ex Mozambique. Hon visade även på faktorer som motiverar universiteten att stödja OA. Bl a ville 83% öka synligheten för den forskning som gjordes på universitetens institutioner.

Izumi Sugita från the National Institute of Informatics i Japan berättade mycket engagerande om OA i Japan. Antalet öppna arkiv har ökat rejält, även om 183 öppna arkiv inte är mycket när det finns 773 universitet i Japan. 595 av den var privata universitet som ofta var små. I Japan har tillgången till forskning tillgänglig via OA gjort att fjärrlånen minskat. Hon avslutade med att visa en bild av OA som en båt – tyvärr har jag inget foto på den.

Leslie Chan från Toronto använde elefanten som symbol, bl a som den tunga klump av traditionella forskningstidskrifter som står på den lilla bollen OA.

Elefanten som symbol för motverkande krafter för Open Access

Elefanten och OA

Flera föreläsare pratade om hur man ökar motivation för att lägga ut forskning som OA. Allt från kaffekuponger, statistik som visar hur ofta man som forskare laddas ner, krav från universiteten och från bidragsgivare. OA blir också mer attraktivt när det redan finns god kvalitativ forskning som OA.

Dagen avslutades med ämnen som ligger närmare min vardag: fria katalogposter och öppen källkod (Open source). Jens Vigen, bibliotekarie på CERN, pekade på det absurda med att bibliotek förespråkar OA men inte släpper sina egna bibliografiska data (katalogposter) fria. I Sverige äger numera KB katalogposterna i Libris och kan därmed göra dem fritt tillgängliga. Universitet i många andra länder är kopplade till OCLC och kan inte det. Nya affärsmodeller för katalogdata behövs.

Program och mer information om konferensen

Annonser

1 thought on “Open access and the changing role of libraries

  1. Ping: Arbete i IFLAs sektioner « Bibliotekariebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s