Hur viktigt är biblioteket för kommunen?

Igår kom ännu en kommun-bilaga med morgontidningen, i mitt fall DN. Haninge kommun lyfter fram flera skolor bland byggande, militären och näringsliv, men inte det fina biblioteket. Så är det nästan alltid. Biblioteken må vara de mest välbesökta kulturinstitutionerna i kommunerna, men de syns inte i officiell reklam för kommunen. Skulle du vilja flytta till en kommun utan ett bra bibliotek?

För några veckor sedan kom en reklambilaga från Solna kommun. Där lyfts biblioteket fram. Jag har frågat Malin Norrby, bibliotekschef i Solna, om hur det kommer sig. Hon svarade:

”Solna stad har en alert marknadschef (Caroline Strand) med en positiv och medveten syn på biblioteksverksamhet och vad det betyder för en kommun. Caroline höll i trådarna för detta nummer av bilagan. Hon ville absolut att biblioteket skulle komma med så hon tussade ihop mig med journalisten. Många gånger så tror jag att sånt här är personberoende”.

Jag tror också att det spelar stor roll vilket intresse enskilda politiker och tjänstemän har för bibliotek. Roligt att just IT lyfts fram – rubriken är Biblioteket tar tekniken till nya nivåer. Annars gillar jag Solna stadsbibliotek och är avundsjuk på att befolkningen där har ett så stort och fint bibliotek – tänk om varje grupp om 65000 stockholmare fick ett sådant bibliotek?

Här hade jag tänkt lägga ut några foton från mitt besök där 28/4 då vi diskuterade DDK – Dewey. De har gömt sig eller smitit från datorn. Tyvärr finns det inte heller så många foton på Solna biblioteks hemsida

4 thoughts on “Hur viktigt är biblioteket för kommunen?

  1. Om biblioteken ska ha en chans att överleva måste de själva bli betydligt bättre på att marknadsföra sig. Bibliotekarierna kallar sig informationsspecialister men verkar inte ha en aning om hur mediavärlden fungerar. Det fungerar inte att sitta och vänta på att någon annan ska uppmärksamma biblioteken och sedan bli bitter för att man inte får vara med.

    De måste också utvecklas. Ingen kommunpolitiker vill ge pengar till en verksamhet vars enda ambition är att fortsätta på samma nivå och med samma saker som man alltid gjort.

  2. Självklart måste biblioteken jobba med marknadsföring, inte minst internt i kommunen. Det tror jag de flesta gör. Vad jag menar är att det faller i olika god jord.

    Lyckas man inte får man göda bättre.

  3. Tyvärr är det inte samma sak att vara informationsspecialist som att vara kommunikationsspecialist. Tror också att sådana här saker ofta är väldigt beroende av vilken relation bibliotekspersonal/chef har med kommunens informationsavdelning. Man undrar vad övrig personal i kommunerna har för uppfattning om vad biblioteket är till för – troligtvis detsamma som de flesta andra, att låna böcker. Och det är tydligen inte något som man uppfattar kan locka fler till kommunen. Jag tror det kan vara mycket strategiskt för biblioteken att arbeta lika mycket med marknadsföring inom den egna organisationen som utanför.

  4. Håller med dig Anna-Stina om din slutsats ”Jag tror det kan vara mycket strategiskt för biblioteken att arbeta lika mycket med marknadsföring inom den egna organisationen som utanför.” Marknadsföring är en omistligt del för biblioteken men ofta inte så prioriterat.Och tack harriet för ett bra blogginlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s