Sture bibliotek 1 år

Förra veckan firade Sture bibliotek 1-års jubileum. Jag skrev om Sture när det var nyöppnat. Det är ett intressant och annorlunda bibliotek i tunnelbaneplanet vid Östermalms station – hur har det fungerat detta första år? Jag intervjuade Lisbet Lindvall som varit med från starten.

35 000 utlån har gjorts,  men bara strax under 30 000 återlämningar. Stockholmare rör sig mellan biblioteken och varje dag kommer böcker och andra medier från framför allt Stadsbiblioteket, Asplundhuset, Medborgarplatsen och Östermalm och varje dag skickas till framför allt samma bibliotek i Stockholms innerstad.

Cirka 300 personer besöker biblioteket varje dag, men nu på våren/sommaren besöker få biblioteket på helgerna. Låntagarna trivs med att kunna hitta själva i biblioteket och med att mediebeståndet är aktuellt. Många vill ha ny litteratur som är omtalad. Två grupper utmärker sig: yngre män och pensionärer. Det är däremot få barn som kommer.

Sture har många utställningar, just nu av Rebecka Lagercrantz, programverksamhet, ikväll med Jonas Moström som berättar om sin bok Mirakelmannen och även läsecirklar / bokdiskussioner. Se programmen. Alla de 6 som arbetar på Sture är engangerade i verksamheten. Att biblioteket fungerar bra beror mycket på personalens engagemang och att alla trivs med arbetet och med varandra.

Lisbet i arbetsrummet

Det är viktigt att hålla ordning i det minimala arbetsrummet. Härifrån har man också hålla uppsikt över delar av biblioteket.

Ljuddusch

Ljuddusch

Skulptur av Rebecka Lagercrantz

Skulptur av Rebecka Lagercrantz

Annonser

1 thought on “Sture bibliotek 1 år

  1. Ett fantastiskt år på ett fantastiskt bibliotek! Vi gillar vår litteratur, våra lokaler, våra verksamheter, våra låntagare och varandra. Det kan inte bli annat än bra. Nu hoppas vi bara på ännu fler besökare, ur ännu fler demografiska grupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s