Är bibliotekarie ett framtidsyrke?

10 mars 2010 följde Högskoleguiden med DN. På sidan 2 finns artikeln ”Här finns framtidens jobb” och Biblioteks- och informationsvetare finns med bland de redovisade bristyrkena, visserligen som på 10:e och sista bristplats. Blir det äntligen lättare för nyutbildade bibliotekarier att få jobb?

Hittills har strukturförändringar och nedskärningar resulterat i att många tjänster efter pensionerade bibliotekarier dragits in. Framtiden ser inte ljus ut på folkbibliotek när kommuner kräver ökad rationaliseringsgrad.

Jag hoppas att det fler nyutbildade  får jobb. Det är viktigt för bibliotekens framtid att kunna rekrytera personal kontinuerligt så att alla inte är

 • Lika gamla
 • Likadant utbildade (redan det att inte ha läst litteraturvetenskap är ovanligt)
 • Samma kön
 • Samma bakgrund (socialt och etniskt)
 • Tycker likadant

Det här hade jag tänkt skriva för flera veckor sedan, men Högskoleguiden 2010 går inte att hitta på DN.se (usel söktjänst) och inte heller i Pressdisplay (som har en utmärkt söktjänst, men som tyvärr inte lyckas dela med sig till wordpress). Det har distraherat mig trots att Google alltid finns.

Annonser

4 thoughts on “Är bibliotekarie ett framtidsyrke?

 1. Vilket bra inlägg! Du delar mycket av min frustation. Jag förstår dina funderingar och anar en gnutta hopp. Det jag vill säga är: Sluta hoppas på jobb inom Bibliotek. Här är min förklaring.

  Många av de som jobbar inom området är gamla, elaka och ser oftast för djäkliga ut. De verkar knappt våga ta på sig moderna kläder för att inte sticka ut för mycket. Tänk om de kan bli sedda som kapitalister….ojojoj. Vad farligt. Oftast luktar de inte inget heller. De vill väl vara neutrala. Och vidare studier av detta släkte är att de inte gillar barn som skrattar och busar. Det är detsamma som att släppa in barn i en leksaksaffär men inte låta dem leka med prylarna.En del av tanterna, oavsett kön, i miljön verkar även vara helt väck och inte hänga med i tiden. De är en skam för yrket. De släpper inte heller in utbildade Bibliotekarier i miljön som luktar gott, är moderna klädda och vågar säga ifrån när de hör tokerier i fikarummet. Dessa störande element får bara vikariera till dagen då de måste anställas, då skys de som pesten. Kul att då ha studerat 3 år på Bibliotekshögskolan, fått gå igenom tentaångest och dra på sig över 300 000 kronor i studielån för att bli utfrusen, häcklad och bli behandlad som en pestsmittad. Bara för att du inte platsar in i mönstret. Det är sjukt. Lika sjukt är det med situationen för de som har vikarierat så länge i mijön att de borde ha fått jobbet för länge sedan men blir portade de med p g a att de ”känns” fel i miljön, inte tillhör systraskapet. Biblioteksvärlden har härmed blivit likt ett hemligt frimurarsällskap med sina koder och oförklarliga kamratanda där medlemmarna solidariseras med varandra utan att egentligen tänka efter varför.

  Skit i att hoppas på jobb i miljön. Du blir inte insläppt. Inte ens om haggan till din gamle chef som knappt ens klarade realskolan har avgått, i och med att hon har spridit vidare till sina ordensmedlemmar över hela staden att du inte är vatten värd. Du är helt enkelt för goda för miljön och förtjänar bättre. Så skit i det. Hellre det än att bli behandlad på det här sättet när du börjar jobba bland fossilerna som har mindervärdeskomplex och inte verkar våga stöta sig mot systraskapet i rädslan för att förlora sina jobb. Skamlösa varelser som jobbar till de är 67 och vägrar bereda plats åt andra. Sedan finns det ett till syndrom inom de kommunala jobben: Företrädesrätten. Den har aldrig slagit så fel som i Bibliotekarieyrket där helt plötsligt lärare kan bli Bibliotekarieassistenter (de som står bakom lånediskarna) och därmed stjäl jobben från utbildade inom området och de med gedigen erfarenhet.

  Tog jag med att bilbiotekschefer även verkar ta lagen under sina egna vingar? De glömmer att de är offentliganställda gör som de vill, en effekt av att de tror att institutionen är deras hem. Jag känner till ett fall där en f d bibliotekschef anställde sin ena undersåtes dotter som inte har adekvat utbildning eller ens var övertalig. Plötsligt fick hon bli biblioteksassistent. Alla kände till detta och ingen anmälan gjordes av de ryggradslösa kollegorna och de som borde ha fått tjänsten blev just utfrusna, trots att de hade vikarierat där länge. Och tro det eller ej. Vikarierna visste vad hygien var, var trevliga, omtyckta av kunderna och såg vårdade ut, till skillnad från den som fick tjänsten. En av vikarierna protesterade och har sedan dess blivit vägrad jobb i Biblioteksvärlden. Vi pratar nu om mer än 2 år sedan. Så vem kollade om chefen i fråga gjorde rätt? Vem brydde sig egentligen? Och vem skulle kolla upp det hela? Vem bryr sig i dagsläget om hur Bibliotekarien mår? Finns det någon i systraskapet som fortfarande är anställd som bryr sig och var är då hennes solidaritet?

  Satsa på andra jobb. Det är det enda som gäller.

 2. Jag kan bara instämma med föregående talare. Så länge cheferna inte uppskattar kompetenta högpresterande unga bibliotekarier och så länge som de är rädda för att stöta sig med de lata, inkompetenta stofilerna, sä är det bara att glömma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s