Bredängs bibliotek

I fredags sände ABC-nytt ett inslag om Bredäng och Stockholms stadsbibliotek. Där intervjuas kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt som menar att det satsas rejält på biblioteken och personal som menar att det sker en utarmning av biblioteken. Det är förstås för att de pratar om olika saker, satsningen på nya och ombyggda bibliotek har skett samtidigt som en omvälvande omorganisering och en rejäl minskning av personal under öppethållande. Det påverkar den service som är möjlig att ge.

Inslaget tar även upp frågan om hur ett bibliotek ska vara. Tysta lugna platser eller med spelkonsoller i centrum som lockar barn och ungdomar? Att Hornstullsbor är nöjda med att inte fått ett (ännu) mindre bibliotek är inte konstigt, men har de fått frågan om hur de skulle vilja ha sitt bibliotek? De barn i Bredäng som intervjuades var nöjda spelare, men lånade också gärna böcker. I Bredäng finns lika mycket barnböcker som vuxenböcker, ungerfär 4500 titlar av vardera. Vuxna i Bredäng som inte trivs med närheten till barn har inte långt till Skärholmens bibliotek, ett stopp med tunnelbanan, drygt 2,5 km bort. Där finns 38700 titlar, varav 25320 för vuxna. Alla bibliotek behöver inte vara lika.

Bredäng - barnhörna

Bredäng - sitthörna

2 thoughts on “Bredängs bibliotek

  1. Just det här om hur ett bibliotek ska vara har jag funderat ganska mycket på senaste dagarna. Anledningen är bland annat ett blogginlägg på BIS-bloggen, men också att vi på vårt gymnasiebiblioteket har hamnat i den diskussionen ett par gånger. Jag reflekterade lite över det här i mitt senaste blogginlägg, och vill gärna höra andras synpunkter!

  2. Jag tycker ditt inlägg om ungdomar på gymnasiebibliotek är bra. Jag tror precis som du på att man måste vara ”lagom” tillåtande för att många ska kunna trivas på bibliotek. Ungdomar är sällan helt tysta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s