Är det roligt att läsa med en läsplatta?

Är inte en fysisk bok roligare än en läsplatta? Det börjar komma artiklar om detta. En platt läsupplevelse tycker Anders Forsström i DN 21/2. Han jämför  Cybook, Letto, Nuut, Iriver story och Kindle. Jag håller med om att det är enklare att läsa en fysisk bok. Det krävs inte lika god belysning eftersom kontrasten är bättre än på läsplattor. I artikeln har inte Sony e-reader PRS-600 tagits med – den behöver ännu bättre belysning och rätt vinkel mot ljuskällan.

Fysiska böcker ger en boknörd en trevlig känsla av papper, trycksvärta och tradition. Läsplattor ger en tekniknörd ett lätt hjärta och ett belåtet leende. Men också en längtan efter något nytt och bättre. Menyerna t ex och när man väl vant sig med en modern pekskärmsmobil är det konstigt att inte kunna dra objekt över skärmen.

Trots detta tror jag Läsaren kan tänka sig läsa på olika sätt. Läsupplevelsen beror ju inte bara på det fysiska mediet utan också på berättelsen.

Är inte en fysisk bok roligare än en läsplatta? Det börjar komma artiklar om detta. En platt läsupplevelse tycker Anders Forsström i DN 21/2. Han jämför  Cybook, Letto, Nuut, Iriver story och Kindle. Jag håller med om att det är enklare att läsa en fysisk bok. Det krävs inte lika god belysning eftersom kontrasten

 Fredrik Strage tycker inte heller om läsplattor. I DN På stan 19/2, fast jag ger länk till På stanbloggen (varför är det så svårt att söka på DN.se? Samt att få Pressdisplay att samarbeta med min wordpressblogg?) Han skriver: ”En annan jobbig följd av digitaliseringen är att det blir svårare och svårare att bedöma bekanta efter deras smakpreferenser. Förr kunde man kasta ett diskret öga på skivsamlingen när man var hembjuden till någon.” Det är mycket som har förändrats i och med en ökande digitalisering. Men är det alltid fel? Det är kanske bra att inte kunna döma någon efter vilka böcker som står i bokhyllan utan att istället behöva lära känna en människa!

Annonser

2 thoughts on “Är det roligt att läsa med en läsplatta?

  1. Tidningarna lägger ut allt mindre material på webben, så det har blivit svårare att länka, trist! Ville tipsa om att Östgöta Correspondenten den 18 feb hade en stort uppslagen intervju med ”vår” expert på läsplattor, Clara Nyström, bibliotekarie i Åtvidaberg. ”Bibliotekarien som föll för läsplattan” är rubriken! Går att hitta på Mediearkivet hemifrån, på ostgotabibliotek.se (logga in med lånekort på något östgötabibliotek)….
    Dagen efter hade Extra Östergötland en stor artikel om läsplattor ”Läsfajten”, där man jämförde läsning på platta och bok…(även den finns i Medieaarkivet)…
    /Birgitta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s