Bibliotekarier och professionen

Nästa lördag 21/11 börjar DIKs kongress. Anna-Stina Axelsson skriver i Bibliobuster att det är få som engagerar sig fackligt. Det är också få som funderar på vad som kan hända på en kongress. Eftersom det är den första kongress jag deltar i vet jag inte vad jag kan förvänta mig, men jag funderar på det. Anna-Stina listar i sin blogg de 7 frågor förbundstyrelsen föreslår som mål för de nästa 3 åren. Jag vill ta upp den första:

1. Fokus på professionsfrågor
DIK:s förbundsstyrelse ska under den kommande mandatperioden:
Med kunskapspolitik som grund driva professionsfrågor som är angelägna både för arbetstagare och för andra intressenter i omvärlden.

Professionfrågorna var det som gjorde att jag började engagera mig fackligt. Jag tror också att professionsfrågorna gör att bibliotekarier väljer DIK som fackförbund. Vad finns det för frågor som är angelägna? Bibliotekariers arbete har förändrats under de år jag arbetat på Stockholms stadsbibliotek. Jag tänker inte då på den digitala utvecklingen även om datorernas intåg bl a ändrat vår omvärldsbevakning, sätt att sköta den på samt det oändliga behovet av egen kompetensutveckling. Jag tänker på tid. Det fanns så mycket tid när jag började på Stockholms stadsbibliotek 1980. Tid finns när arbetsuppgifterna ryms inom arbetstiden, när det är möjligt att utveckla sina arbetsuppgifter för att nå bibliotekets mål. När det finns tid till annat än att hålla biblioteket öppet och medierna i schack om än inte i ordning. Det går att effektivisera arbetet och göra omprioritering i arbetsuppgifterna men det behövs t ex ny tid för omvärldsbevakning av medier om man lägger ut stora delar av medieinköpen genom profilinköp. Detta har tidigare kunnat göras i urvalsprocessen.

Att DIK (och Biblioteksföreningen) fortsätter att arbeta med samhällets syn på bibliotek och att synliggöra dem är mycket viktgt. Det är kanske omöjligt att omvända Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholm, som i DN säger ”Nästa år får vi prioritera filialstrukturens utbyggnad, sedan får vi i lugn och ro diskutera behoven när det gäller biblioteksytor.” angående det stoppade utbyggnaden av nytt Stadsibliotek. Men det är viktigt att någon försöker. Jag har tidigare skrivit om brist på utbyggnad.

För att förbättra möjligheten att arbeta med de professionella frågorna föreslår Förbundsstyrelsen att delföreningarna, som Bibliotekarieföreningen, ska avskaffas och att alla frågor ska ligga centralt hos DIK. Genom att utse arbetsgrupper för att utreda olika frågor ska engagement och professionskunnande hos medlemmarna ivaratas. Den blivande ordföranden Karin Linder förklarar förändringen i en intervju på DIKs webb.

Det är nog en ovanligt händelserik kongress jag gör mitt första deltagande i. Jag tar gärna emot synpunkter från andra DIK-medlemmar.

Anna-Stina Axelsson, Regionbibliotek Stockholm, är nominerad till ny ledamot av DIKs förbundsstyrelse. Jag kommer att stödja henne.

Mer om DIKs kongress 2009

Annonser

1 thought on “Bibliotekarier och professionen

  1. Vad bra du skriver om fackligt engagemang, Harriet! Jag började själv arbeta som bibliotekarie först 1999. Det var företås efter 90-talets åtstramningar och få ansåg sig då ha tid med fackligt arbete.

    Anledningen till att jag själv började engagera mig var nog ärligt talat att jag var den enda som inte sa nej till uppdraget som lokalfacklig förtroendeman. Sedan blev jag väldigt intresserad och engagerad av att arbeta med de övergripande frågorna, som man ju gör som förtroendevald.

    Att det tog en del av min arbetstid i anspråk var förstås ibland lite besvärligt, men det gav mig också andra perspektiv på mitt arbete.

    Tack för ditt stöd också, det känns lite nervöst att bli invald (om jag blir det)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s