23 saker – bättre sent än aldrig?

I fredags deltog jag i ABM-centrums konferens Sociala medier – bättre sent än aldrig. Se bilder på ABM-centrums blogg

Johan Ronnestam pratade om sociala medier i allmänhet och att det är viktigt att finnas på Facebook, Twitter, Flickr m fl tjänster där användare och kunder finns. Har man ingen kompetens om digitala medier vet man inte heller vilken marknadsföring som är rätt eller fel. Sociala medier och andra tjänster på webben har förändrat många människors sätt att hitta information – omedelbart och genom konversationer med andra människor. Johans blogg.

Sebastian Chan, Powerhouse museum, Sydney, Australien, berättade om hur Powerhouse museum arbetade med sociala medier. Museet ansvarar för design och teknik, även mode. Liksom Johan menade han att man måste vara där användarna befinner sig, dvs på sociala medier på webben och inte bara på hemsidan. En fotosamling de lagt på Flickr fick många fler besök besök än samma samling på hemsidan. Flickr genererar dessutom många fler taggar och kommentarer. Alla kommentarer har inte hög kvalitet, så det är även ur den synvinkeln bra att ha dessa på Flickr och inte på hemsidan.

Powerhouse museum lägger numera ut material på hemsidan även om det inte har hög kvalitet och ibland bara ren textinformation utan foton. Webbstatistik är ett bra sätt att prioritera förbättring av beskrivning av föremål. Ett intressant exempel var chokladkartongsklänningen som först bara var avbildad som den låg i sin kartong. Besökarna var mycket intresserade och klänning finns nu uppackad. Webbstatistik ger också intressant information om vad användarna söker efter.

Efter detta pratade jag i 10 minuter om Stockholms stadsbiblioteks projekt 23 saker, som startade 23/10 2007. På 10 minuter blir det lätt varken hackat eller malet men jag försökte prata om mål, hur det fungerat och resultatet. Förberedelserna fick mig att börja fundera på 23 saker igen. Det var framför allt ett roligt projekt. Jag lärde mig mycket som projektledare, deltagarna lärde sig mycket och vi träffades på ett nytt sätt på projektplatsen. 23 saker intresserar många jag träffar som funderar på att starta ett projekt och det pågår 23 saker projekt, eller modifierade projekt med 10 saker. Jag listar därför mina rekommendationer och reflektioner:

1. Gör inte 23 saker – gör 10 saker.
Det är svårt att hålla fokus under en lång tid.

2. Fundera ordentligt på projektmål och effektmål.
Det gjorde vi och det hade vi stor nytta av. Det är alltid bra att veta varför man gör något och inte bara gör det för att det verkar vara rätt sak.

3. Engagera alla chefer.
Vi borde ägnat mer tid åt detta. Det räcker inte bara att den högsta chefen är entusiastisk.

4. Om organisationen är stor eller utspridd: engagera delprojektledare eller informella nyckelpersoner.
Det gorde inte vi eftersom vårt projekt även ville testa nya sätt att lära sig och fokuserade på individens drivkraft att lära sig själv. Det fungerade inte för all personal och vi såg klara skillnader på bibliotek där det fanns en engagerad person som hjälpte kolleger.

5. Ta vara på resultatet.
Gör ingen stor omorganisation under eller direkt efter projektet. Se projektet som en stor investering som ska ge avkastning.

Efter projektet är det dags att gå vidare. 23 saker för allmänheten görs av vissa bibliotek, men jag funderar på om inte det mest naturliga för Stockholms stadsbibliotek är att gå vidare mobilt. Det har Åke Nygren initierat inom Lära enheterna. Det har varit tufft att få igenom köp av Iphone i Stockholms stad, men nu finns det personal med en Iphone. Jag är inte helt uppdaterad på hur det går utan hänvisar till Biblfeeds grupp Mobila biblioteket Som både Johan och Sebastian visade på konferensen – alla vill vara mobila.

Länk till projektplan och slutrapport för 23 saker finns under Läst

One thought on “23 saker – bättre sent än aldrig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s