Kategorisering av böcker

Mitt skrivbord på jobbet kan absolut städas och bli helt tomt, men det fortsätter bara att vara tomt om jag har semester. Jag blev intresserad av boktiteln ”Ett kreativt kaos : oredans ofattbara möjligheter” av Eric Abrahamson och David H Freedman. Jag kommer inte att sluta städa eller ens eftersträva att ha det städat efter att ha läst den. Särskilt inte hemma eftersom jag upplever det som vilsamt med en viss grad av ordning.

Kap 7. ”Röra och organisationer” diskuterar olika sätt att kategorisera/organisera böcker. Bokhandeln ”Mobile Book Fair” sätter upp böckerna efter förlag, de kommer ju i samma kartong från förlaget, och för att hitta en särskild titel fick man tidigare leta i Books in print, nu i en databas, för att identifiera förlaget. Det krävde inte så mycket personal och priserna kunde hållas nere. Målgruppen var från början bibliotekarier och bokhandelsägare, men även vanlig människor hittade dit.

Författarna diskuterar hur bokhandlare vanligtvis kategoriserar böcker. Det är svårt och om man inte följer förlagets rekommendation så blir det olika på olika ställen. Folk får sedan gissa var boken står eller ta hjälp av personalen. Mobile Book Fairs system jämförs med bibliotekens klassifikationssystem Dewey: ”Det är som Deweys decimalsystem – det kan vara svårt att gissa vad en boks nummer är, men det är lätt att leta reda på det och gå direkt till den.” säger ägaren. Författarna påpekar att ”Man kan med rätta påstå ett en fördel med att gruppera böckerna efter ämne är att det ger läsare en chans att botanisera bland de böcker vars tema de är särskilt intresserade av. Men det förutsätter att folk bara vill ha böcker som hamnar inom ett standardämne, vilket ofta inte fallet.

Att organisera böcker på ett för användarna nyttigt sätt är inte lätt. De har olika behov och tänker dessutom inte likadant. Men så länge användaren själv kan hitta hyllan en bok ska stå på så är det rätt ok. Men går det utan en bra kartfunktion i katalogen?

Ett kreativt kaos är kategoriserad som Qbaa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s