Looking at the past and preparing for the future

Nu är IFLA satellitkonferensen Looking at the past and preparing for the future över. Den har behandlat klassifikation, ämnesord och taggar. I diskussionen på slutet frågade en deltagare som egentligen var med på en annan satellitkonferens Emerging trends in technology : libraries between Web 2.0, semantic web and search technology varför inte de båda konferenserna var ihopslagna – vi talade ju om likartade saker. Och det är helt säkert, utan auktoritesarbete i katalogen för namn, klassifikation, ämnesord mm, är det svårt att göra bra länkningar till olika resurser på webben, vilket är tanken med den semantiska webben. Utan teknik går det inte att utnyttja den information vi har på ett användarvänligt sätt.

Flera talare har pratat om vikten av att ha bra auktoritetsregister för att kunna hjälpa användarna att göra bra ämnessökningar. Stockholms stadsbibliotek har mycket kvar att göra. Vi har ofta bra ämnesord i strängar som håller ihop hela ämnet, t ex "Dödsstraff: Förenta staterna" men inte bra sätt att hitta rätt ämnesord. Vi har börjat med Kategorisök men den är ännu inte tillräckligt utvecklad. Dessutom är inte våra ämnesord klickbara på Biblioteket.se

Förutom olika ämnesordssystem diskuterades även Dewey och den påbörjade översättningen till svenska samt Norges arbete med en ny och utökad upplaga. Magdalena Svanberg gjorde en bra presentation av arbetet.

Både jag och Lois Mai Chan pratade om taggar och jämförde med ämnesord. Lois Mai Chan hade tittat på populära fackböcker i Librarything och gjorde även en genomgång av taggbegreppet. Jag pratade mer om hur det ser ut på vår hemsida. Kortfattad har jag kommit fram till att
Få användare taggar
Många bibliotekarier taggar
Att jag inte vet tillräckligt mycket om vad icke-bibliotekarier tycker
Att taggar är intressanta ändå, men att vi också behöver ämnesord

Det är närmare 40 grader här i Florens och jag har släpat på en stor väska men många ombyten med lätta kläder. Det behövs.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s