Behöver bibliotekarier och användare olika kataloger?

OCLC har gjort en rapport om hur användare och bibliotekarier ser på WorldCat och bibliotekskataloger i allmänhet, Online catalogs: what users and librarians want. Användarsynpunkterena kommer från olika fokusgrupper samt från 7500 svar från en pop-up enkät. Bibliotekariesynpunkterna från 1397 bibliotekarier från hela världen som svarat på en webbenkät till WorldCat kunder.

Användare prioriterar

  1. Fler länkar till fulltext (36%)
  2. Mer ämnesinformation (32%)
  3. Innehållsbeskrivningar – abstracts (18%)
  4. Innehållsförteckningar (18%)

För användare är det viktigt att kunna hitta boken, helst genast, men annars på ett bibliotek. De vill inte hitta böcker i en katalog om de inte kan få tag på boken. Innehållsbeskrivningar etc är viktiga för användaren för att kunna avgöra om de verkligen vill ha boken. Med tanke på att allt mer finns i fulltext på webben kommer användarna att i allt högre grad förvänta sig att snabbt få tag på det de behöver.

Bibliotekarier prioriterar

  1. Färre dublettposter (52%)
  2. Innehållsförteckningar ( 40%)
  3. Innehållsbeskrivningar – abstracts ( 28%)
  4. Rätt fel (27%)
  5. Utöka korta poster (25%)

Bibliotekariernas svar analyseras också efter bibliotekstyp och olika yrkesroller. Det är tydligt att olika bibliotekarier har olika behov. Katalogisatörer störs mest av dublettposter, men har minst behov av innehållsförteckningar. Folkbibliotekarier tycker att omslagsbilder är viktigare än övriga bibliotekarier.

Att användare inte bekymrar sig om datakvalitet är inte så konstigt, men de uppskattar funktioner som bygger på god kvalitet. Att kunna begränsa sökresultat i efterhand och att kunna söka mer exakt när de visste vad de ville ha. De förväntar sig också relevansrankning, vilket alldes för få bibliotekskataloger har.

Rapporten säger egentligen inte så mycket nytt,  men den är detaljerad och innehåller analyser av svaren. Det är bra att det görs stora undersökningar.

Annonser

1 thought on “Behöver bibliotekarier och användare olika kataloger?

  1. ”Att användare inte bekymrar sig om datakvalitet är inte så konstigt, men de uppskattar funktioner som bygger på god kvalitet.” Det räcker m a o inte att lyssna på vad användarna säger att de vill ha, utan man måste tänka ett par steg längre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s