Våga lämna biblioteket?

Jan Szczepanski har tagit upp ännu en digital tråd på Biblist: Våga lämna biblioteket. Det är självklart att vi ska lämna biblioteket och finnas på nätet där våra möjliga användare finns. Men som flera påpekat är det inte lätt. Det kräver tid, engagemang och fingertoppskänsla att nå olika grupper. Vad vill vi uppnå och vilken bild av biblioteket vill vi ge?

Jag tror inte det viktigaste är att synas på oväntade ställen utan att biblioteket fortsätter att uppfattas som viktiga av alla och vara viktiga för våra användare. Enligt Användningen och attiyderna : en rapport om folkbiblioteke baserad på SOM-undersökningen, har bibliotek en hög trovärdighet och känns angelägna för en stor del av befolkningen, men stödet har minskat en aning under 2000-talet. Är det en trend? Ett resultat av billiga pocketböcker och misstanken att man inte kommer att klara lämna tillbaka en bok i tid? (Med förseningsavgift som följd).

Rapporten är läsvärd, men jag vill egentligen mest komma tillbaka från det digitala till det fysiska biblioteket. Väldigt många av våra digitala tjänster pekar på det fysiska biblioteket och är det inte inbjudande vad gäller öppettider, trevligt och kunnig personal, själva bibliotekslokalen och medier i biblioteket, så hjälper det inte att den digitala delen av biblioteket lockar.

Folkbibliotek måste fortsätta att utvecklas, både de fysiska biblioteken och de digitala biblioteken. Även marknadsföring av bibliotekstjänster till olika grupper måste utvecklas. All personal måste inte göra allt, men arbeta tillsammans för nya spännande bibliotek.

barnavd-dok
Fotot är från barnavdelning i DOK-library, folkbiblioteket i Delft, Nederländerna. Ett utmärkt exempel på att man kan synas digitalt och vara fysiskt angelägen.

7 thoughts on “Våga lämna biblioteket?

 1. En bibliotekarie måste inte alltid hålla sig inom bibliotekets väggar (eller på internet).
  Men ofta är det ändå just så.

  Varför gör vi inte som politiker och mormoner – ringer på dörrar? Inte varje dag men under t ex två veckor om året. En gång i samband med Världsbokdagen och en gång på hösten. Bibliotekarien kan ha med sig en liten korg (som påskgummorna), lämna information om bibliotekets tjänster och om sig själva samt bjuda på en gratisbok och ett vänligt leende.

  När det gäller nyanställningar på folkbibliotek kunde det vara ett krav att en bibliotekari (till skillnad från annan personal)SKA försöka publicera sig i lokalpressen och prata i radio (inte bara när det efterfrågas, utan ta egna initiativ) samt berätta om våra media och tjänster för människor under utbildning och fortbildning av olika slag samt på arbetsplatser.
  För att inte tala om alla föreningar (Inner Wheel och allt vad de heter) som GÄRNA skulle vilja ha en kulturell inramning. Frimärksklubben i grannskapet får förstås en gång om året bibliotekariebesök på föreningsmötet och …..
  Alla bibliotekarier har väl tid avsatt för ”inre arbete”. Byt ut den rubriceringen mot ”inre arbete och arbete utanför huset”!
  Brist på tid?
  Allt handlar om prioriteringar.Och om vi har lust, verklig lust att nå fler människor än de som redan har hittat till biblioteket. (Och de blir allt färre.)

 2. Tänkvärd bloggpost, Harriet, och intressant kommentar, Lena!

  Fräsch idé att ringa på hos folk! Bra också Lena att du lyfter fram det lokala perspektivet! Jag tror mycket på profilering och att aktivt jobba med förankring lokalt. Traditionellt (innan internet) har det inneburit affischering, lokala författarträffar, kontakt med vänföreningen, kyrkan, Röda korset osv. Förutom alla dessa fina informella lokala kontakter som tas och underhålls av kreativa biblioteksmedarbetare…

  Efter Internet är det här arbetet lika viktigt men måste kompletteras med ett digitalt perspektiv. Något som jag fått anledning att fundera över i Kista. Hur förbättra kontakten med det digitala lokalsamhället? Ett försök att påbörja en kartläggning av digitala glokala Kista-konversationer är Kista Feed (förstås inpsirerat av Bibl Feed 😉 Se här: http://kistafeed.ning.com)

  Jag tror följaktligen att vi kan komma långt med en lika stor dos av både fysiskt och digitalt lokalt nätverkande! Att ”ringa på” kan innebära så mkt numera! 🙂

 3. Låt mig förtydliga: med GLOKALA digitala konversationer syftar jag på alla typer av konversationer på internet som på ett eller annat sätt relaterar till Kista. Därmed definierar jag t.ex. Kista-gäststudenten, som nyss återvänt till New Delhi, och den Kistabaserade twittraren som båda varande vikitiga delar av Kistas GLOKALsamhälle. Jag tror att vi som bibliotek i det mångkulturella och högteknologiska Kista har all anledning att relatera till detta glokala sammanhang på ett tydligare sätt framöver.

 4. The Librarian Always Rings Twice (eller hur det nu var den berömda filmen hette …)
  1) LOKALT och
  2) GLOKALT!

  mvh
  Lena
  Läs väl!Twittra glatt!

 5. Även om jag ajälv aldrig har varit PR-bibliotekarie men däremot arbetar halvtid sedan femton år som någon slags frilansande bibliotekarie med liknande arbetsuppgifter – så undrar jag hur ni som har PR-biblioteksarbeten och barnbibliotekarier löser utlåningsproblemet utanför bibliotekshuset.
  Jag löste problemet tidigare – numera är jag handfallen.
  Det MÅSTE gå att hitta någon lösning så att vi verkligen också kan LÅNA UT böcker (inte bara visa) i samband med att vi ”bokpratar” (ja, hitta på ett bättre ord!) på ungdomsgårdar, fackföreningsmöten, Rotaryklubbar pensionärhem o s v.
  Det är ju just efter det att man berättat om böcker och andra käcka media som lånelusten hos våra lyssnare infinner sig. Sedan dalar den … Eller hur!
  Detta problem fanns ju faktiskt inte för sådär tio år sedan. (Då skrev vi utlåningslistor.)
  Problem är något som väntar på sin lösning. Hur löses detta?
  HUR GÖR NI ANDRA?

 6. Bemötande boktips!
  I boken Professionellt bemötande, möta kunder i offentlig verksamhet 2009, finns mängder av autentiska exempel bla ett från Bibliotek där en besökare får ett aggressinsutbrott på grund av en förseningsavgift. Upplaga 1 är slutsåld men snart ges upplaga 2 ut. Förlag är SKL Kommentus Media AB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s