Åre bibliotek

Jag har varit i Åre och åkt skidor. Det fanns gott om snö ovanpå de isiga backarna  så det var trevligt att åka även med min bristande teknik. Dessutom fick jag åka fler röda backar än svarta när sönerna inte var med vilket också underlättade skidåkningen.

I Åre finns inte bara festande skidåkare, det finns även ett relativt nytt bibliotek centralt beläget i Station Åre tillsammans med Turistbyrån, affärer och ICA-butiken. Många hämtar nycklar till boende i turistbyrån och ser då omedelbart det inbjudande biblioteket. Det är öppet 9-18 varje dag, samma tider som turistbyrån. Personal finns bara på vardagar och består av en person.  Utlån och återlämning sker genom självbetjäning. Medieinköp och liknande görs på huvudbiblioteket i Järpen.

Jag träffade Henriette och Margareta när jag var på besök. Ingen arbetar heltid på Åre bibliotek och Margareta som annars arbetar på Duveds bibliotek fick en introduktion eftersom hon skulle börja arbeta i Åre. De berättade att det varit mycket positivt för biblioteket att flytta ifrån lokalerna i skolan och förstås att kunna ha öppet varje dag.  Biblioteket har många besökare under en dag under turistsäsongen. Det finns många säsongsanställda i Åre som utnyttjar bibliotekets tjänster, men även distansstuderande och skolan använder biblioteket.

Vad betyder egentligen öppettider för besökssiffror? Det är lätt att komma ihåg enhetliga öppettider som 9-18. Även huvudbiblioteket i kommunen, Järpen bibliotek, har krångligare öppettider: Mån, tis 9.00-19.00, Ons 9.00-21.0, Tor, fre 9.00-16.00. Jag tror det är väldigt viktigt, men att det inte hjälper med bra öppettider ifall biblioteket ligger avsides eller inte har attraktiva medier. Åre bibliotek har bra läge, trevliga lokaler, tydliga och generösa öppettider och trevlig personal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s