Lön och kön

Idag är det den internationella kvinnodagen och även om jag tycker det är lite absurt med en särskild kvinnodag är det kul att öppna tidningen, i mitt fall DN, och läsa flera intressanta artiklar om könsrelaterade frågor. Min favorit var ”Män ser bikiniklädda som objekt”. Jag har inte deltagit i de olika kläddebatter som funnits på Biblist, men håller med om att klädsel är viktig, inte minst brist på klädsel. Jag har själv haft svårt att koncentrera mig på besökarens frågor när en bar mage med piercad navel varit mitt i blickfånget.

Det här är en dag att titta närmare på kvinnliga och manliga bibliotekariers löner. Tyvärr blir jag inte hjälpt av DIKs lönestatistik för bibliotekarier, jag hittar inte någon tabell som är könsuppdelad. Jag har därför själv analyserat statistik över löner 2008 för DIK-anslutna bibliotekarier i Stockholms stad, med titel bibliotekarie.

Kvinnor: 24833 kr (176 bibliotekarier)
Män:         24816 kr (34 bibliotekarier)

Rätt lika och med en viss fördel för kvinnor. De invdividuella skillnaderna är större än könskillnaderna.  Det finns dessutom så otroligt många fler kvinnliga bibliotekarier. Statistiken tyder på att ålder och arbetsplats/tjänst spelar större roll än kön, men att redovisa detta kräver en större analys än vad jag orkar med idag. I statistiken finns också gymnasiebibliotekarier som oftast tjänar mer än bibliotekarier på Stockholms stadsbibliotek.

Mest tjänar man förstås som chef, men även enhetschefer är oftast kvinnor. Den tid en man kunde bli bibliotekschef enbart genom sitt kön är lyckligtvis förbi.

Män har det inte lätt i övriga arbetslivet heller. Längre män har bättre lön enligt en artikel i DN. Vi är tillbaka i klädsel och utseende diskussionen som jag skulle önska inte spelade så stor roll.

Annonser

2 thoughts on “Lön och kön

  1. Fast inte just i Stockholms stad … Det är inte så stora skillnader och jag tror att det kan bero på vilka bibliotekarier man jämför. Alla bibliotekarier har inte titel Bibliotekarie. Min egen lön finns t ex inte med eftersom jag är Katalog- och Systemansvarig, och inte heller Anna-Stinas lön eftersom hon är Utvecklingsledare.

    Jag har förmånen att arbeta på en enhet med lika många män som kvinnor (fast det är ont om bibliotekarier) och det är bra för verksamheten och för Stockholms stadsbibliotek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s