Kärnverksamhet

Niclas Lindberg har tagit upp en diskussion om folkbibliotekens kärnverksamhet i BBL 2009:01 och i sin blogg Osorterade tankar: Samla – Ordna – Tillgängliggöra. Lite banalt skriver han själv. Det finns dock fördelar med enkla begrepp som man kan lägga in lite av varje i. Särskilt om man lägger till Möta.

Stockholms stadsbibliotek har valt kärnprocesserna Läsa – Lära – Möta som organisationsform. Läsa – Lära – Möta är egentligen en indelning av Möta, som förstås kräver att Samla – Ordna – Tillgängliggöra också görs – vad ska man annars mötas kring? Som ett sätt att beskriva kärnverksamheten ger Läsa – Lära – Möta en signal om att folkbibliotekens viktigaste uppgift idag inte är att samla och ordna. Som organisationsform är det knepigare. Det är  inte lätt att få organisationen att fungera. En bibliotekaries tidigare uppgifter finns ofta i alla organisationsdelar. Men är det inte bra att bli mer specialiserad? Jo, om det är utvecklande och rationellt. Det har vi ännu inte sett.

Rationalisering kräver att vi mäter verksamheten och frågar vad användaren vill ha. Vi har inte råd att samla medier som inte efterfrågas.

Jag arbetar själv mest med Ordna – Tillgängliggöra som jag tycker är mycket viktigt. För att kunna efterfråga något måste man veta att det finns.

Annonser

5 thoughts on “Kärnverksamhet

  1. Kul att du tar upp mitt inlägg och reflekterar över det. Med anledning av det där med banalt så skriver jag så här:

    ”Vad är det nu vi ska göra för att lyckas tillhandahålla alla slag av kunskap och information avgiftsfritt, lätt tillgängligt för alla utan någon form av censur?” I våra (anm: Haninge biblioteks) olika styrdokument lyftes tre ord fram för att beskriva vad folkbiblioteken skulle göra: Samla, Ordna och Tillgängliggöra. Det kan vara ett sätt att beskriva kärnverksamheten. En del tycker säkert att det är ett banalt och förenklat sätt att beskriva kärnan i folkbibliotekens komplexa verksamhet.”

    Alltså inte jag själv som tycker att det är ett banalt sätt att se det 🙂

  2. Slarvigt läst av mig. Jag tycker inte heller att det är banalt även om det är ett enkelt sätt att beskriva kärnverksamheten. Jag tror vi behöver enkla och tydliga sätt att beskriva vad vi gör.

  3. Då är vi överens. Det tror jag med. Och jag har verkligen funderat ett bra tag och tror att det håller långt med samla, ordna, tillgängliggöra eftersom det mesta annat går att relatera till något av dessa. Och det är det som är poängen med att definiera kärnverksamheten – att ha något att relatera till.

  4. Att inspirera är en mycket viktig del av att möta. Stockolms stadsbiblioteks verksamhetsplan för 2009 har mottot ”När stockholholmare i rörelse mötet bibliotek i rörelse är allt möjligt”. Om folkbibliotek erbjuder möten utan inspiration kommer de inte att fortsätta att vara angelägna för besökarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s